DECOFINDER

Decofinder uygulaması nasıl çalışır ve faydaları nelerdir ?

Mobilya sektöründe en fazla kullanılan yüzey malzemeleri:

Preslenerek sıkıştırılan kağıt tabakaların yine dekor kağıdı ile kaplanarak yüzey uygulaması olarak piyasaya sürülen laminat ( HPL ) ürünler.
“Sunta” olarak da isimlendirilen yonga levhaya dekor kağıdı basılması ile elde edilen ve melamin olarak da isimlendirilen paneller.
Aynı yöntem dekor kağıdı basılmak sureti ile üretilen MDF paneller. Aynı paneller akrilik ya da PVC gibi termoplastik malzemeler ile de kaplanabilmektedir.
Her 3 üründe de emprenyeli dekor kağıtları kullanılmakta olup 122mm*244mm ya da 183mm*366mm olarak üretilen panellerin kenarını aynı renk ile kapatmak için kullanılan en yaygın yüntem kenar bantlamadır. Bu kenar bantlama içinse mekanik ve kimyasal dayanımı çok çok yüksek olduğu için kağıt yerine %99 oranında termoplastik malzeme kullanılır. En yaygın kullanılanları PVC,ABS ve PP olarak sıralayabiliriz.
Ekstrüzyon yöntemi ile üretilen bu kenar bantları piyasaya sürülen paneller ile en uyumlu olacak şekilde boyanmalıdır. Verilen desenler ne kadar birebir olursa o bant daha çok tercih edilmekte, en fazla sayıda ve çeşitlilikte desen silindiri bulunduran firmalar daha başarılı olmaktadır. Malzeme boyanırken bazen bir, genellikle iki ara ara da 3 farklı desen silindirinden geçmektedir. Sadece yukarıdaki 3 grupta faaliyet gösteren, Türkiye’de onlarca dünyada yüzlerce firma bulunmaktadır. Bu firmaların da binlerce farklı deseni olup her geçen gün yeni desenler eklenmekte, eskiyenler ise ürün gamından çıkarılmaktadır. Ancak öncü ülkelerin renk kartelalarından çıkardığı renkler arkadan gelen ülkelerde 5 ila 10 yıl sonra bile moda olabilmekte, bu da dünya genellinde iş yapmaya çalışan bir kenar bandı üreticisinin işini zorlaştırmakta ve binlerce farklı deseni yapmaya mecbur bırakmaktadır.
Bir kenar bandı üreticisi firmaya sürekli yeni renkte yeni paneller gelir ve bu talepler geldiğinde yapılacak ilk işlem desen arşivini gözden geçirip :
A
Daha önce aynı ya da benzeri bir renk çalışılmışsa, alternatif olarak arşivden çıkarıp göndermek.
B
Renk olarak farklı ama desen olarak benzeri bir çalışma varsa “deneme hattı” ya da ” renk çalışması hattı” denilen prototip bir üretim hattında üretim yapıp onay için göndermek.
C
Renk olarak da desen olarak da hiç arşivde olmayan bir talep ise bu durumda bu renge özel desen klişesi ( silindiri ) yaptırmak. Bu silindir dışarıda engraving ( oyma ) yöntemi ile yaptırılıp hem masraflı hem de vakit alan bir süreçtir. Ayrıca ilk denemede başarılı olma garantisi kesinlikle yoktur bazen iki hatta üç kere silindir gidip gelebilir yenilenmesi için desen çalışmasının.
Eldeki desen silindiri sayısı binin üzerinde olduğunda ve elde edilmek istenen desen ortalama 2 farklı desen silindiri ile elde edildiği göz önünde bulundurulduğunda 1000*1000 = 1 milyon farklı desen aslında üreticinin envanterinde YAPILABİLİR olmasına karşın her gün her hafta yeni desen silindirleri yapılmaya devam etmektedir. Bu taleplerin bir kısmı gerçekten de mevcut silindirler ile karşılanamayacak yeni ve özgün desenlerdir. Ancak bir kısmı aslında mevcut envanter ile karşılanabilecekken, gözle ya da hafıza ile aramanın hatalı bir sonucu olarak GEREKSİZ yere üretilen yeni silindirlerdir.

İşte DecoFinder burada devreye giriyor:

Gerek bu yeni ( gereksiz ) silindir yapımının önüne geçmek gerekse de talep edilen desene en iyisini ( o an göz ile tarama yapılarak bulunan eşleşmelerin yerine tüm arşivin gözden geçirildiğine emin olarak ) ya da en iyilerini sunmak için tüm arşivin dijital olarak taranması ve bir data base oluşturulması, bu taranan dosyaların da bir yapa zeka programı ile taranıp rengi arayan kişiye tavsiye niteliğinde sonuçlar çıkarıp rehmerlik etmesi hem müthiç bir zaman hem de maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Bu program vasıtası ile pazardan gelen yeni paneller harhangi bir yazıcı ile taratılıp, taratılan dosya HEDEF olarak ekranın bir kenarında yer alırken arşivdeki tüm renkler taratılıp en yakından en uzağa doğru hedef rengin yanında sıralanmakta ve bilgisayar ekranında bir kıyaslama yapılması imkanı sunulmaktadır. Bu kıyaslama ile tüm arşive bakmak yerine SADECE programın tavsiye ettiği desenler arşivden çıkarılıp göz ile kontrol edilip en uyumluları hızlıca alternatif olarak gönderilebilir ya da eğer renk çalışması yapılacak ise en uygun desenler de kolayca bir kaç gün yerine bir kaç dakika içinde belirlenmiş olur. Yeni yapılan renklerin de düzenli olarak bu arşive eklenmesi ile ilerleyen süreçte gelen taleplere daha doğru renk seçenekleri ile dönülür ve yapılan renk denemesi sayısı dolayısı ile maliyet giderek azalır. Bir pazara yeni sunulan rengi ya da yeni çalışılmaya başlanan alınan bir paneli taramak ve benzeri opsiyonları çıkarmak nasıl bir süreçtir ? Ne kadar vakit alır ya da kaç aşamadan oluşur ? Öncelikle talep edilen renk tarayıcıda taranır ve kenar bandı olarak istenen bölge bu taramadan kesilir. Unutulmamalıdır ki bir panelin her yerine uygun bant yapılamaz mutlaka bir bölge seçilmeli ( tercihen müşteri tarafından ) ve seçilen bölgenin doğal ağaç deseninden ziyade daha birbirini tekrar eden lineer bir alan olmasına özen gösterilmelidir.

01

Ekte görmüş olduğunuz alan A4 ebatındaki bir yonga levhanın kenar bandı olmaya en yakın alanı olarak kesilmiştir. Kesilen bu alan DecorFinder’a yüklenir.
Image link

02

Yükleme işlemi 15-20 saniyeye kadar vakit alabilir. Yüklemenin ardından program siyam ikizleri prosesi ile arşivinde bulunan yüzlerce, binlerce rengi HEDEF olarak seçilen alanla kıyaslayarak yakınlık olarak birinciden sonuncuya doğru sıralar.
Image link

03

Kullanıcı bu opsiyonları şayet taranan alanın yanında görmek ister ise ekranın sağ tarafında bulunan kenar bandı örneklerinden birinin üzerine tıklayarak taranmış HEDEF parçanın yanına yerleştirerek daha sağlıklı bir kıyaslama imkanına kavuşur.
Image link

04

Seçilen favori aday renklerin dosyaları arşivden çıkarılır ve nihai kararı gözle kontrol yapan uzmanlar verir. Nihai karar asla DecorFinder’a bırakılammalıdır çünkü metameri denilen farklı spektral bileşenlere sahip iki ışığın insan görme sistemi tarafından aynı renk olarak algılanması riski her zaman vardır ve seçenekleri inceleyen uzman HER SEFERİNDE aday parçalara farklı ışıklar altında bakıp kontrol edip kararını vermelidir.
Image link

Yapay Zeka ile panelinize uygun Kenarbandı Buluyoruz

PANEL TARAMANIZI GÖNDERİN